Afvoer ontstoppen

De 5 Beste Huismiddelen om de Afvoer te Ontstoppen

U kent het wel: u bent net begonnen aan het reinigen van de vuile vaat en ziet dat het water in de gootsteen niet of nauwelijks wegloopt. De afvoer is verstopt—en natuurlijk heeft u nét geen ontstopper in huis.

Maakt u geen zorgen! Er zijn gelukkig allerlei huis-tuin-en-keukenmiddelen die u kunt gebruiken. In dit artikel delen we de 5 beste huismiddelen om afvoer te ontstoppen. Lees dus snel verder!

De nadelen van commerciële ontstoppingsmiddelen

Een verstopte afvoer in de wc, keuken of douche is een veelvoorkomend probleem. Doorgaans wordt een verstopping veroorzaakt door de afzetting van etensresten, vet, zeep of haar.

Het is verstandig om bij het ontstoppen van de afvoer geen commerciële ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Hoewel deze effectief zijn, kunnen ze slecht zijn voor het milieu en voor uw gezondheid. Bovendien kunnen ze—doordat ze bijtende stoffen bevatten—schade toebrengen aan uw leidingen.

Het is kortom veel beter om een huismiddel te gebruiken.

De afvoer ontstoppen met soda en azijn

We beginnen met de meeste effectieve opties: soda en azijn. Er zijn twee soorten soda die u kunt gebruiken: kristalsoda, ook wel bekend als huishoudsoda, en baking soda. Kristalsoda is effectiever dan baking soda.

Stappenplan

Om de afvoer te ontstoppen, gebruiken we een combinatie van azijn en soda. Let goed op dat u deze middelen nooit met elkaar mengt. Wij leggen u uit hoe u deze huismiddelen veilig kunt toepassen.

 1. Breng een pannetje water aan de kook (een waterkoker werkt natuurlijk ook).
 2. Wanneer het water kookt kunt u er voorzichtig een drie tot vier eetlepels soda in gooien. Dit kan ook als u een waterkoker gebruikt. Sterker nog, de inhoud van uw waterkoker zal door de soda blinkend schoon worden!
 3. Giet het water met de soda erin in de verstopte afvoer. Giet er vervolgens een paar flinke scheuten azijn in. Let op: doe dit op een afstand! De combinatie van soda en azijn gaat namelijk bruisen.
 4. Wacht ongeveer vijftien minuten terwijl het middel inwerkt. Kook ondertussen nog wat water.
 5. Wanneer de soda en het azijn ingewerkt zijn, spoelt u het kokende water door de afvoer of wc.

Andere huismiddelen om de afvoer te ontstoppen

Heeft u geen soda in huis? En ook geen azijn? Dan is het zaak om wat andere huismiddeltjes uit de kast te trekken om de afvoer te ontstoppen. De kans is groot dat ze bij u in een keukenkastje liggen: we gaan namelijk aan de slag met koffiedik en cola!

Cola

Als u nog een fles cola in de koelkast of keukenkast heeft staan, kunt u die gebruiken om uw afvoer te ontstoppen. Volg het volgende stappenplan:

 1. Giet ongeveer een halve liter in de afvoer of het toilet.
 2. Laat dit een uur inwerken zodat de ontstopping voldoende kan loskomen.
 3. Giet tot slot wat kokend of warm water door de afvoer. Als het goed is, is de afvoer nu verstopt.

Koffie

Geen cola, maar wel koffie in huis? Geen probleem! U kunt koffiedik of zelfs een koffiepad gebruiken om uw afvoer te ontstoppen. De werkwijze is heel simpel: spoel het koffiedik door de afvoer en giet er vervolgens wat kokend water in. Als u alleen koffiepads heeft, kunt u die op het afvoerputje leggen en daar wat kokend water over spoelen.

Redder in nood: de plopper

Hebben de bovenstaande huismiddelen de afvoer niet kunnen verstoppen? Dan is er nog een laatste optie: de gootsteenontstopper, beter bekend als plopper. De plopper is het meest effectief wanneer de afvoer licht verstopt is. Als uw afvoer geheel verstopt is, kunt u de plopper beter niet gebruiken. Wij raden het u hoe dan ook af om een ontstoppingsveer te gebruiken. Hiermee kunt u uw leidingen namelijk flink beschadigen.

Stappenplan

 1. Laat de rubberen zuignap van de plopper voordat u hem gebruikt in wat warm water weken. Het rubber wordt hierdoor flexibeler en makkelijker om te gebruiken.
 2. Druk de plopper stevig op het afvoerputje (of de afvoer van het toilet) en pomp hem een aantal keer op en neer.
 3. Herhaal dit een aantal keer totdat de verstopping loskomt.

Wat als huismiddelen niet helpen?

Hielpen de bovenstaande huismiddelen niet om uw afvoer te ontstoppen? Dan ligt het probleem waarschijnlijk dieper in de afvoer—of zelfs in het riool.

Om de oorzaak van de ontstopping te ontdekken, is het verstandig om een professionele vakman in te schakelen. Gelukkig staat Loodgieterij De Smet snel voor u klaar. Lees hier hoe we verstoppingen verhelpen of bekijk ons werkgebied om ons in te schakelen.

Een verstopte afvoer voorkomen

Tot slot delen we een paar tips waarmee u verstoppingen in de douche, het toilet of de keuken kunt voorkomen.

 1. Gebruik altijd een gootsteenfilter in de douche of keuken. Hiermee voorkomt u dat er haren en etensresten in de afvoer terechtkomen en voor verstoppingen zorgen.
 2. Spoel vetresten nooit door de gootsteen in de keuken. Gebruik in plaats daarvan keukenpapier om het vet uit uw pannen te verwijderen.
 3. Spoel niks door het toilet dat daar niet in thuishoort zoals medicijnen en tampons. Ook vochtig toiletpapier kan al snel tot een verstopping leiden.

 

Vorig bericht
Rioolgeur in huis [4 mogelijke oorzaken en oplossingen]

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?