Sifon schoonmaken

Sifon schoonmaken – Hoe doet u dat zelf?

Het schoonmaken van een sifon (zwanenhals) is belangrijk om verstoppingen en vervelende geuren tegen te gaan. Zo voorkomt u dat vuil zich ophoopt in de sifon en elimineert u bacteriën. Bovendien zorgt het schoonmaken van de sifon ook voor het behoud van een goede waterafdichtende werking. 

Wat is een sifon?

De sifon is een belangrijk onderdeel van het afvoersysteem. Het voorkomt dat nare geuren vanuit de afvoer naar boven komen en zorgt ervoor dat het water goed kan wegstromen. Het is aan te raden om uw sifon minstens eens per maand schoon te maken om ophopingen van vuil te voorkomen. Gelukkig kunt u dit gemakkelijk zelf doen! Of het nou om de sifon van uw wastafel, keuken, douchebak of cv-ketel gaat, hier leest u hoe u hem schoonmaakt.

Hoe maakt u een sifon schoon?

  1. Sluit de watertoevoer af.
  2. Zet een emmer onder de wastafel om het overige water op te vangen wat vrijkomt als u de sifon los maakt.  
  3. Gebruik uw handen of een tang om de moeren los te draaien en verwijder de sifon. Als u een tang gebruikt, is het aan te raden om een oude lap om de sifon te doen. Zo voorkomt u krassen. 
  4. Maak de sifon eerst schoon met warm water om het vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een borstel of spons. 
  5. Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel zoals afwasmiddel om overige vuilresten te verwijderen. Afwasmiddel heeft een ontvettende werking, wat belangrijk is om ook de vetophopingen van het vuil te verwijderen. Extra tip: als de sifon niet direct schoon te maken is, kunt u hem eerst even laten weken in een sopje. 
  6. Controleer de afvoerpijp waar u de sifon op aan sluit en verwijder eventueel vuil. 
  7. Plaats de sifon terug. Draai de moeren weer stevig vast om te voorkomen dat de sifon gaat lekken na het schoonmaken. 
  8. Zet de watertoevoer weer aan en controleer of het water goed wegloopt.  

Niet gelukt?

Heeft u na het volgen van de bovenstaande instructies nog steeds last van vervelende geuren, water dat niet wegloopt of andere problemen? Neem dan contact op met de professionals van Loodgieterij De Smet. Onze ervaren loodgieters helpen u graag.

Vorig bericht
Wc loopt door: zó lost u het op!
Volgend bericht
Rioolgeur in huis [4 mogelijke oorzaken en oplossingen]

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?