wc loopt door

Wc loopt door: zó lost u het op!

Een wc die doorloopt is erg vervelend. Het geruis van het constant doorspoelend water is ontzettend storend, zeker ‘s nachts. En bovendien zorgt al die verspilling al snel voor een hoge waterfactuur. Het is gelukkig in de meeste gevallen eenvoudig om een toilet dat doorloopt zelf te repareren.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een wc die doorloopt. Ook geven we u een simpel stappenplan aan de hand waarvan u het probleem snel kunt verhelpen.

Laat u dit klusje toch liever over aan een professionele vakman? Vind dan op deze pagina uw plaatsnaam en schakel makkelijk en snel een lokale loodgieter in!

Wc loopt door: veelvoorkomende oorzaken

Een doorlopende wc kan verschillende oorzaken hebben. Doorgaans ligt het probleem in een van de volgende hoeken:

  • Door kalkaanslag werken een of meerdere onderdelen in de stortbak niet meer goed. Een eenvoudige ontkalkingsbeurt is meestal voldoende om dit op te lossen.
  • De vlotter staat niet goed afgesteld, waardoor er continu nieuw water in de stortbak loopt. U kunt dit onderdeel zelf goed afstellen.
  • De bodemklep (ook wel bekend als vulklep of spoelklep) van de stortbak sluit niet volledig, waardoor de vlotter de watertoevoer niet afsluit en de wc blijft doorlopen.

In de meeste gevallen kunt u deze problemen makkelijk zelfstandig oplossen, zelfs als u geen ervaren klusser bent. Als u een inbouwtoilet heeft dat doorloopt, wordt dit karwei iets ingewikkelder. Het kan verstandig zijn om hiervoor een loodgieter in te schakelen.

Inbouw of vrijstaand toilet?

Voordat u met het onderstaande stappenplan aan de slag gaat, is het verstandig om stil te staan bij het soort toilet dat u heeft. Het is namelijk een stuk makkelijker om een vrijstaand toilet te repareren dan een inbouw-wc.

Bij een vrijstaand toilet is de spoelbak zichtbaar, wat het makkelijk maakt om de onderdelen daarin te inspecteren. Een inbouw-wc zit net iets anders in elkaar. Hierbij is de spoelbak in een muur ingebouwd en dus lastig te bereiken. U moet bijvoorbeeld tegels verwijderen en na de klus weer terugplaatsen. Heeft u geen of weinig ervaring met dit soort klusjes? Laat dit karwei dan over een professionele loodgieter.

#1: Ontkalk de spoelbak

Bij het repareren van een wc die doorloopt is het verstandig om eerst de spoelbak te ontkalken. Door kalkaanslag kunnen verschillende onderdelen in de stortbak minder goed gaan functioneren. De vlotter doet het bijvoorbeeld niet meer goed, waardoor de wc blijft vollopen.

U kunt de stortbak van uw toilet eenvoudig zelf ontkalken. Het enige dat u nodig heeft is een fles schoonmaakazijn of een commercieel ontkalkingsmiddel.

  1. Verwijder de deksel van de stortbak.
  2. Giet de fles schoonmaakazijn of ontkalkingsmiddel in de stortbak leeg.
  3. Laat het middel gedurende één nacht in de stortbak zitten.
  4. Spoel het toilet door. De stortbak is nu ontkalkt.

Is het probleem niet verholpen? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een van de onderdelen in de stortbak.

#2: Controleer de vlotter

Als de wc na het ontkalken nog steeds doorloopt, ligt het probleem waarschijnlijk bij een van de onderdelen in de stortbak. Voordat we overgaan op de reparatie, moeten we eerst vaststellen wat het probleem is. Gelukkig is dat vrij eenvoudig.

Het enige wat u moet doen is de watertoevoerkraan van het toilet dichtdraaien. Hiervoor heeft u mogelijk een waterpomptang nodig. De watertoevoerkraan bevindt zich bij de meeste wc’s direct naast de stortbak.

Als het toilet na het afsluiten van de watertoevoerkraan niet meer doorloopt, ligt het probleem bij de vlotter. Hoe u die repareert, leggen we hieronder uit. Loopt de wc nog steeds door? Ga dan door naar de derde stap in dit stappenplan.

De vlotter is een onderdeel in de stortbak dat ervoor zorgt dat de stortbak na het doorspoelen maar tot een bepaald niveau volloopt. Als de vlotter verkeerd staat afgesteld, blijft de stortbak vollopen. U kunt de vlotter repareren door hem goed af te stellen of het kraanleertje in de vlotter te vervangen. Als dat niet werkt, kan het nodig zijn om de vlotter in zijn geheel te vervangen.

  1. Verwijder het deksel van de stortbak.
  2. Om erachter te komen wat de vlotter is, kunt u de wc eenmaal doorspoelen. De vlotter is het onderdeel dat op het water drijft dat de stortbak in stroomt.
  3. Het doel is om de vlotter zó af te stellen dat het water in de stortbak zakt. Dat doet u door het schroefje dat in de vlotter zit met een waterpomptang losser te draaien. Spoel de wc door en kijk of het probleem daarmee verholpen is. Het kan dat u dit een aantal keer moet proberen.

Als het probleem nog steeds niet opgelost is, kan het kraanleertje in de vlotter versleten zijn. Mogelijk is de vlotter in zijn geheel defect. U kunt het kraanleertje of de vlotter zelf vervangen. U kunt deze onderdelen in de meeste bouwmarkten aanschaffen.

#3: Inspecteer de bodemklep

Als uw wc nog steeds doorloopt, ligt het probleem waarschijnlijk bij de bodemklep, ook wel bekend als de stortklep of vulklep. Mogelijk sluit het rubberen onderdeel aan de onderkant van de stortbak wegens verontreiniging niet meer goed. U kunt dit onderdeel zelf reinigen door het los te maken en het goed schoon te maken met warm water en een sopje. Als dat niet helpt, moet u de bodemklep in zijn geheel vervangen. Breng het onderdeel naar een bouwmarkt en vraag naar een geschikte vervanger. Vervang de bodemklep en kijk of de wc na het doorspoelen nog steeds doorloopt.

Loodgieter nodig?

Is het probleem nog steeds niet verholpen? Mogelijk is het probleem ingewikkelder om op te lossen of heeft u iets over het hoofd gezien. Hoe dan ook is het op dit punt verstandig om een loodgieter in te schakelen om het toilet te inspecteren. Selecteer op deze pagina uw plaatsnaam en kom direct in contact met een loodgieter bij u in de buurt!

Vorig bericht
Verstopte wc? Ontstop hem makkelijk met deze tips!
Volgend bericht
Sifon schoonmaken – Hoe doet u dat zelf?

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?