wc ontstoppen

Verstopte wc? Ontstop hem makkelijk met deze tips!

Een verstopte wc is om voor de hand liggende redenen behoorlijk vervelend. Maar maakt u geen zorgen: het is in de meeste gevallen vrij simpel om een wc te ontstoppen.

Met de tips in dit artikel heeft u uw wc snel weer vrij. Lees dus snel verder!

Een wc ontstoppen: stappenplan

Met het stappenplan hieronder kunt u uw wc makkelijk en snel ontstoppen. U heeft de volgende spullen nodig:

  • Rubberen handschoenen en keukenpapier, kranten of doeken.
  • Een emmer en afwasmiddel.
  • Een ontstopper, oftewel ‘plopper.’
  • Optioneel: baking soda en een fles azijn.

1.     Is de ontstopping zichtbaar?

Allereerst moet u vaststellen of de ontstopping zichtbaar is. Als u de verstopping beneden in de toiletpot kunt zien, heeft u geluk gehad. Hoewel dit niet de meest aangename klus is, kunt u de verstopping gemakkelijk verhelpen.

Trek een paar dikke, rubberen handschoenen aan en verwijder de verstopping uit de toiletpot. Als het een prop wc-papier betreft, kunt u die lostrekken en vervolgens door de wc spoelen. Als het om een ander materiaal gaat, zoals maandverband, gooi dat dan in een vuilniszak.

Als de ontstopping dieper in de wc zit, moet u een andere methode gebruiken om de wc te ontstoppen. Let op: bij de volgende methoden kan er toiletwater langs de wc terechtkomen. Het kan dus verstandig zijn om keukenpapier, oude kranten of een doek langs de toilet te leggen.

2.     Gebruik wasmiddel en heet water

Deze oplossing is ideaal voor kleine verstoppingen. Giet eerst een beetje afwasmiddel in de toiletpot. Vul vervolgens een emmer met heet water. Gebruik geen kokend water, dat kan de toiletpot namelijk beschadigen. Als het afwasmiddel helemaal naar beneden gezakt is, kunt u de emmer in de toiletpot legen. Wacht tot het hete water gezakt is en spoel de toilet door. Hopelijk is de wc nu ontstopt.

Is dat niet het geval? Herhaal deze stap dan nogmaals. Is de wc nog steeds niet ontstopt? Ga dan door naar de volgende stap.

3.     Gebruik een ontstopper

ontstoppen

Bij deze stap halen we de welbekende ontstopper of ‘plopper’ tevoorschijn. Hou de ontstopper voordat u begint even onder de hete kraan. Daardoor wordt het rubber flexibel en wordt het makkelijker om de wc te ontstoppen.

Plaats de ontstopper vervolgens op het gat beneden in de toiletpot. Zorg ervoor dat de ontstopper zich vacuüm vastzuigt, anders krijgt u de verstopping niet los. Pomp de ontstopper nu een aantal keer grondig op en neer. Spoel vervolgens de toilet door met een riante hoeveelheid water. U moet dit mogelijk een aantal keer herhalen totdat de verstopping weggespoeld is.

4.     Laatste poging: baking soda en azijn

Heeft de ontstopper de klus niet kunnen klaren? Dan is er nog een laatste optie: een natuurlijk ontstoppingsmiddel met baking soda (natriumbicarbonaat) en azijn. Let er bij deze methode op dat u het toilet goed laat ventileren; baking soda en azijn kunnen namelijk slecht op elkaar reageren.

Begin met een kleine hoeveelheid baking soda in de toilet te strooien. Giet er vervolgens een fles azijn in. Laat het mengsel even met rust. Giet dan een emmer heet water in de toiletpot. Laat dit vervolgens een hele dag inwerken en spoel dan de toilet door. Evenals bij stap 2, kan het nodig zijn om deze methode een aantal keer te herhalen.

Gebruik geen ontstoppingsveer of chemisch ontstoppingsmiddel

Er wordt vaak aanbevolen om een ontstoppingsveer of chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken om een wc te ontstoppen. Wij bevelen dit echter niet aan. Een ontstoppingsveer kan namelijk schade toebrengen aan de toiletpot en aan de afvoerbuizen, wat een veel ernstiger probleem veroorzaakt.

Chemische ontstoppingsmiddelen zijn erg slecht voor het milieu en mogelijk ook voor de leidingen. Bovendien kunnen dit soort middelen irritatie veroorzaken als ze op uw huid terechtkomen.

Kiest u er toch voor om een van deze middelen te gebruiken? Ga er dan voorzichtig mee om en lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Zo voorkomt u een verstopte wc

Voorkomen is beter dan genezen. Tot slot delen we dus een aantal tips waarmee u kunt voorkomen dat uw wc wederom verstopt raakt:

  1. Gebruik niet te veel wc-papier. Een grote hoeveelheid (dik) wc-papier kan een verstopping veroorzaken. Als dit niet te vermijden is, raden wij aan om de toilet meerdere keren met een kleinere hoeveelheid papier door te spoelen.
  2. Spoel geen vochtig toiletpapier, keukenpapier, tampons of maandverband door de toilet. Plaats in plaats daarvan een kleine afvalbak naast de wc waarin u dit kunt deponeren.
  3. Spoel niks door de toilet dat de afvoer kan verstoppen zoals eten, olie, vet of medicijnen.
  4. Om te voorkomen dat uw toilet verstopt, kunt u overwegen om iedere maand het mengsel van baking soda en azijn, dat we hierboven beschreven, door de toilet te spoelen. Dit ontkalkt de afvoer en voorkomt verstoppingen.

Wc niet ontstopt? Schakel een loodgieter in

Is het niet gelukt om uw wc te ontstoppen? Schakel dan een loodgieter in om de verstopping vakkundig te verhelpen. Als u in de regio West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen of Antwerpen woont, kunt u via Loodgieteraanhuis makkelijk en snel een loodgieter in de buurt inschakelen. Vind op deze pagina uw plaatsnaam en kom direct in contact met een expert!

Vorig bericht
Help, ik heb een gaslek!

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?