wc ontstoppen

Verstopte wc? Ontstop hem makkelijk met deze tips!

Een verstopte wc is om voor de hand liggende redenen zeer vervelend. Maar maakt u zich geen zorgen een wc zelf ontstoppen is meestal niet moeilijk. Hieronder vindt u wat te doen als uw wc niet door spoelt.

Met de tips in dit artikel stroomt uw wc snel weer goed door. Lees dus snel verder!

Direct naar: Zelf uw wc ontstoppenVerstoppingen voorkomenLoodgieter inschakelen

Een wc zelf ontstoppen: stappenplan

Met het stappenplan hieronder kunt u uw verstopte wc simpel en snel ontstoppen. U heeft het volgende nodig:

  • Rubberen handschoenen en keukenpapier, kranten of doeken.
  • Een emmer en afwasmiddel.
  • Een toilet ontstopper, oftewel ‘plopper.’
  • Optioneel: baking soda en een fles azijn.

1. Is de verstopping zichtbaar?

Allereerst moet u vaststellen of de verstopping zichtbaar is. Als u de verstopping beneden in de toiletpot kunt zien, heeft u geluk gehad. Hoewel dit niet de meest aangename klus is, kunt u de verstopte wc gemakkelijk verhelpen.

Trek een paar dikke, rubberen handschoenen aan en verwijder de verstopping uit de toiletpot. Als het een prop wc-papier betreft, kunt u die lostrekken en vervolgens door de wc spoelen. Als het om een ander materiaal gaat, zoals maandverband, gooi dat dan in een vuilniszak.

Als de toilet verstopping dieper in de afvoer zit, moet u een andere methode gebruiken om de wc te ontstoppen. Let op: bij de volgende methoden kan er toiletwater langs de wc terechtkomen. Het is slim om keukenpapier, oude kranten of een doek langs de toilet te leggen.

2. Gebruik wasmiddel en heet water

Deze oplossing is geschikt voor kleine verstoppingen. Het hete water en afwasmiddel kunnen de blokkade in de afvoer losweken. Zo gaat u te werk. Giet eerst een beetje afwasmiddel in de toiletpot. Vul vervolgens een emmer met heet water. Gebruik geen kokend water, dat kan de toiletpot namelijk beschadigen. Als het afwasmiddel helemaal naar beneden gezakt is, kunt u de emmer in de toiletpot legen. Wacht tot het hete water gezakt is en spoel de toilet door. Hopelijk is de wc nu ontstopt.

Spoelt de wc nog niet door? Herhaal deze stap dan. Is de wc nog steeds niet ontstopt? Ga dan door naar de volgende stap.

3. Gebruik een toilet ontstopper

ontstoppen
Een zogenaamde plopper

Bij deze stap halen we de welbekende toilet ontstopper of ‘plopper’ tevoorschijn. Hou de toilet ontstopper voordat u begint even onder de hete kraan. Dit maakt het rubber namelijk flexibel wat het makkelijker maakt om de wc te ontstoppen.

Plaats de toilet ontstopper daarna op de afvoer onderin de toiletpot. Zorg dat de toilet ontstopper zich vacuüm vastzuigt, anders krijgt u de verstopping niet los. Pomp de toilet ontstopper nu een aantal keer grondig op en neer. Spoel vervolgens de toilet door met een ruime hoeveelheid water. U moet dit mogelijk een aantal keer herhalen totdat de verstopping verholpen is en de wc weer doorspoelt. 

4. Baking soda en azijn

Heeft de toilet ontstopper de klus niet kunnen klaren? Spoelt de wc nog niet door? Dan is er nog een optie: een natuurlijk ontstoppingsmiddel met baking soda (natriumbicarbonaat) en azijn.

Begin met een kleine hoeveelheid baking soda in de toilet te strooien. Giet er daarna een fles azijn in. Laat het mengsel even met rust. Giet dan een emmer heet water in de verstopte toiletpot. Laat dit vervolgens een hele dag inwerken en spoel dan de verstopte toilet door. Evenals bij stap 2, kan het nodig zijn om deze methode een aantal keer te herhalen.

5. Laatste poging: ontstoppen met een plastic zak

Een minder bekende, maar effectieve methode om een wc te ontstoppen is het gebruik van een plastic zak. Deze methode werkt goed wanneer traditionele methoden zoals de plopper of soda en azijn niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Zo gaat u te werk: Neem een stevige plastic zak en vul deze voor de helft met heet water (niet kokend, om schade aan het porselein te voorkomen). Knoop de zak stevig dicht. Plaats de zak in de toiletpot en gebruik deze als een stempel. Druk de zak voorzichtig maar krachtig naar beneden in de toiletpot, direct boven de afvoeropening. De druk van het water in de zak helpt om de verstopping in de afvoer los te maken en door te spoelen. Verwijder de zak na gebruik en probeer de wc door te spoelen om te zien of de verstopping is verholpen.

Deze methode is handig als u geen toilet ontstopper bij de hand heeft en snel een verstopping moet aanpakken. Het kan echter een beetje rommelig zijn, dus het is aan te raden om rubberen handschoenen te dragen en voorbereid te zijn op eventuele spatten.

Gebruik geen ontstoppingsveer of chemisch ontstoppingsmiddel

Er wordt vaak aanbevolen om een ontstoppingsveer of chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken om een wc te ontstoppen. Een ontstoppingsveer kan echter schade toebrengen aan de toiletpot en aan de afvoerbuizen. Gebruik een ontstoppingsveer dus altijd met beleid.

Chemische ontstoppingsmiddelen zijn erg slecht voor het milieu en mogelijk ook voor de leidingen. Bovendien kunnen deze middelen slecht voor uw gezondheid zijn. Kiest u er toch voor om een van deze middelen te gebruiken? Ga er dan voorzichtig mee om en lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Onderhoud riolering

Naast het direct aanpakken van een verstopte wc, is het cruciaal om ook aandacht te besteden aan het algemene onderhoud van de riolering. Regelmatige inspecties en ontstoppen van de riolering kunnen helpen om frequentere en complexere verstoppingen te voorkomen. Ontstopping van de riolering is vaak een meer betrokken taak dan het simpelweg ontstoppen van een wc. Wanneer u merkt dat meerdere afvoeren in uw huis niet goed doorlopen, wijst dit vaak op een uitgebreider probleem in de riolering.

Een specifiek aandachtspunt is de afvoer wc naar riolering. Deze verbinding is cruciaal voor de effectieve afvoer van afvalwater en ontlasting. Wanneer er problemen zijn met deze afvoer wc naar riolering, kan dit resulteren in terugkerende verstoppingen die niet alleen de wc, maar het hele huishoudelijke rioleringssysteem beïnvloeden. In zulke gevallen is het verstandig om een expert te raadplegen die gespecialiseerd is in het ontstoppen van riolering.

Als u regelmatig tegen rioleringsproblemen aanloopt, overweeg dan om periodiek een professionele riolering ontstoppingsdienst in te schakelen. Deze specialisten kunnen met gespecialiseerde apparatuur uw riolering grondig ontstoppen en inspecteren, waaronder de afvoer van de wc naar de riolering, waardoor ernstige verstoppingen en andere gerelateerde problemen voorkomen kunnen worden. Het proactief ontstoppen van de riolering helpt de levensduur van uw rioleringssysteem te verlengen en zorgt voor een soepele werking van uw afvoersystemen.

Zo voorkomt u een verstopte wc

Voorkomen is beter dan genezen. Tot slot delen we dus een aantal tips waarmee u kunt voorkomen dat uw wc opnieuw verstopt raakt:

  1. Gebruik niet te veel wc-papier. Een grote hoeveelheid (dik) wc-papier kan een verstopping veroorzaken. Als dit niet te vermijden is, raden wij aan om de toilet meerdere keren met een kleinere hoeveelheid papier door te spoelen.
  2. Spoel geen vochtig toiletpapier, keukenpapier, tampons of maandverband door de toilet. Plaats in plaats daarvan een kleine afvalbak naast de wc waar u dit in kan doen.
  3. Spoel niets door de toilet dat de afvoer kan verstoppen zoals eten, olie, vet of medicijnen.
  4. Om te voorkomen dat uw toilet verstopt, kunt u overwegen om iedere maand het mengsel van baking soda en azijn, dat we hierboven beschreven, door de toilet te spoelen. Dit ontkalkt de afvoer en voorkomt een verstopte toilet.

Wc niet ontstopt? Schakel een loodgieter in

Is het niet gelukt om uw wc te ontstoppen? Schakel dan een loodgieter in om de verstopping in uw wc vakkundig te verhelpen. Wij zijn u graag van dienst! Op onze werkgebied pagina kunt u zien of wij ook in uw woonplaats actief zijn.

Vorig bericht
Help, ik heb een gaslek!
Volgend bericht
Wc loopt door: zó lost u het op!

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?