Een cv-ketel functioneert niet goed als de waterdruk te hoog of te laag is. Als de druk te laag is, stroomt er bijvoorbeeld weinig (of helemaal geen) water uit de kranen. Als de druk te hoog is, kunnen de leidingen springen. Het is dus belangrijk om dit probleem op tijd op te lossen.
Gelukkig kunt u de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig zelf verlagen of verhogen. Lees dus snel verder voor ons makkelijke stappenplan!
Inhoud:
Hoeveel druk hoort een cv-ketel te hebben?
Een goed werkende cv-ketel heeft een waterdruk tussen de 1 – 2 bar. U kunt de druk van uw cv-ketel zelf vaststellen. Bij een digitale cv-ketel staat de waterdruk aangegeven op het display. Als u een analoog model heeft, kunt u de waterdruk op de drukmeter vinden.
Wat gebeurt er als de waterdruk te hoog of laag is?
Als de waterdruk van uw cv-ketel onder 1 bar is, kan de ketel slecht gaan functioneren of helemaal uitvallen. U kunt de verwarming niet meer gebruiken en er komt weinig of geen water uit de kranen.
Een te hoge waterdruk kan schade aanrichten aan de cv-ketel en leidingen. Het expansievat kan beschadigd raken en bij een zeer hoge druk (3 bar of meer) kunnen de leidingen springen. Ook kan de omgeving rondom de cv-ketel beschadigd raken door overlopend water.
Te lage waterdruk
Als de waterdruk onder de 1 bar ligt, kunt u de hem verhogen door de cv-ketel bij te vullen. U doet dat als volgt:
Benodigdheden: emmer, een doek om mee te drogen, een waterpomptang, een vulslang.
- Om te beginnen stelt u de thermostaat af op zijn laagste stand. Trek daarna de stekker uit de cv-ketel en wacht 10 tot 15 minuten totdat hij afgekoeld is.
- Bevestig de vulslang aan een waterkraan dicht bij de cv-ketel. Zoek vervolgens de vulkraan van de cv-ketel. Deze is meestal in de buurt van of onder de ketel geplaatst.
- Draai de waterkraan open totdat er een kleine hoeveelheid water uit stroomt. Gebruik hierbij de emmer. Wacht tot de slang gevuld is met water en bevestig hem aan de vulkraan.
- Wanneer de cv-ketel een waterdruk bereikt heeft tussen de 1 – 2 bar, kunt u de vulkraan dichtdraaien. Gebruik de emmer om het overgebleven water in te lozen.
- Tot slot steekt u de stekker weer in het stopcontact. U kunt de thermostaat nu op de gewenste temperatuur afstellen.
Te hoge waterdruk
Als de waterdruk van de cv-ketel te hoog is, kan dat op den duur vervelende gevolgen hebben. Een waterdruk die hoger is dan 2 bar, kan schade veroorzaken aan het expansievat. Als de waterdruk richting de 3 bar oploopt, kunnen de gevolgen nog erger zijn: zo kunnen de leidingen springen en kan er een grote hoeveelheid water overlopen.
Zo verlaagt u de waterdruk van uw cv-ketel:
Benodigdheden: een doek om mee te drogen, een ontluchtingssleutel.
- Stel de thermostaat af op 10 graden of lager en trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.
- Wacht 10 tot 15 minuten totdat de cv-ketel afgekoeld is.
- Terwijl u wacht, kunt u alle radiatoren op de hoogste stand afstellen (dus op zijn warmst).
- Ontlucht nu alle radiatoren in huis. Begin beneden in huis (in de kelder of op de begane grond) en eindig boven. U ontlucht een radiator door het ventiel met de ontluchtingssleutel open te draaien. Er komt wat water uit de radiator, dat u met het doekje kunt opvangen. Draai het ventiel vervolgens weer dicht en stel de radiator af op de gewenste stand.
- Controleer of de drukmeter van de cv-ketel aangeeft of de druk tussen de 1,5 en 2 bar zit. Als dat zo is, kunt u doorgaan naar de volgende stap. Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan moet u de cv-ketel bijvullen met water. Hoe u dat doet, leest u hierboven.
- Steek tot slot de stekker in het stopcontact van de cv-ketel en stel de thermostaat af op de gewenste temperatuur.
Loodgieter nodig?
Lukt het u niet om de waterdruk zelf te verlagen of verhogen? Of denkt u dat er iets kapot is aan uw cv-ketel of leidingen? Schakel dan meteen een loodgieter in om eventuele schade te beperken.
Via Loodgieterij de Smet kunt u makkelijk en snel een loodgieter bij u in de buurt inschakelen. Het enige wat u hoeft te doen, is uw plaatsnaam op deze pagina te selecteren. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!
Veelgestelde vragen
Is een lage waterdruk in de cv-ketel gevaarlijk?
Nee, een te lage waterdruk is niet per se gevaarlijk. De cv-ketel kan mogelijk uitvallen, waardoor u geen warm water heeft en er weinig of geen water uit de kranen komt.
Moet ik de cv-ketel eerst ontluchten of bijvullen?
Ontlucht de cv-ketel altijd na het bijvullen.