rioolgeur in huis

Rioolgeur in huis [4 mogelijke oorzaken en oplossingen]

Een rioolgeur in huis? Daar wilt u natuurlijk van af! Een rioolgeur is een doordringende stank die u kunt herkennen aan de rotte eieren of ammoniakachtige geur. Deze geur is vervelend en ongezond. Naast dat de rioolgeur zelf irriterend kan werken, bevat de lucht namelijk schadelijke stoffen en bacteriën die de gezondheid kunnen aantasten. Het is dus belangrijk dat u dit probleem zo snel mogelijk probeert te verhelpen.

Rioolgeur oorzaken en oplossingen  

Als u last heeft van een rioolgeur in huis is het belangrijk om eerst te bepalen waar de geur vandaan komt. Omdat een rioolgeur zich door het hele huis kan verspreiden, is het soms lastig om de oorzaak te bepalen. Hier geven we enkele veelvoorkomende oorzaken van een rioolgeur in huis met oplossingen om deze problemen op te lossen. 

1. Verstopping 

Een veelvoorkomende oorzaak van een rioolgeur in huis is een verstopping. Door een verstopping kan het water niet goed weglopen en blijft het in de afvoer staan. Het stilstaande water is een broedplaats voor bacteriën die de rioolgeur veroorzaken. Bovendien kan het vuil niet goed worden afgevoerd waardoor het zich gaat ophopen. Het opgehoopte vuil kan gaan rotten waardoor een stank ontstaat. Dus komt er een rioolgeur uit de badkamer, keuken of wasmachine? Loopt het water in de gootsteen, douche of wc niet goed weg? Of hoort u misschien een borrelend geluid vanuit de afvoer? Dan wordt de rioolgeur in huis waarschijnlijk veroorzaakt door een verstopping.

Oplossing 

Als u last heeft van een verstopping kan een beetje soda en azijn wegspoelen met heet water de oplossing zijn. Soda heeft een vetoplossende werking, azijn breekt kalkaanslag af en heet water spoelt de vuilresten weg. U kunt ook gebruik maken van een chemisch ontstoppingsmiddel. Volg dan altijd de instructies op de verpakking. Het kan ook zijn dat de verstopping niet in de afvoer of leiding zit, maar in het riool zelf. Schakel dan de hulp van een rioleringsbedrijf in. 

2. Lekkage

Het kan zijn dat de rioolgeur in uw woning wordt veroorzaakt door een lekkage in de riolering of afvoerleidingen. Als gevolg van lekkende leidingen of versleten afsluitingen kunnen rioolgeuren ontsnappen en uw huis binnendringen. Bovendien kan een lekkage leiden tot uitdroging van de sifon, wat de waterbarrière aantast die normaal gesproken voorkomt dat rioolgeuren zich verspreiden.  

Oplossing 

Probeer eerst de bron van de lekkage te vinden. Controleer de wc, gootsteen, vaatwasser en wasmachine. Kijk daarnaast ook op minder voor de hand liggende plekken zoals de meterkast, cv-ketel of kruipruimte. Overal waar waterleidingen zijn, kunt u last hebben van lekkages. Een lekkage is niet altijd gemakkelijk zelf te vinden of te verhelpen. Om snel van de rioolgeur af te komen, is het aan te raden om de hulp van een professional in te schakelen. 

3. Slechte ontluchting

Rioolgeuren in huis kunnen ook wijzen op onvoldoende ontluchting van de rioolleiding. Een verstopte of slechte ontluchting kan de druk in de leidingen verhogen waardoor rioolgeuren naar boven worden geduwd en in uw huis terechtkomen. Vooral als u na een flinke regenbui last heeft van een rioolgeur is het aan te raden om de ontluchting te controleren. 

Oplossing 

Controleer of de ontluchtingspijp niet verstopt is door bladeren, vogelresten of puin. De ontluchtingspijp steekt uit het dak van uw huis en is verbonden met het rioleringssysteem. Het kan ook zijn dat het probleem afkomstig is van de afvoer. Reinig in dit geval de afvoeren grondig met afvoerreiniger om vuil te verwijderen. Loop ook de sifons na. Lees hier hoe u een sifon reinigt.

4. Rioolbuis beschadigd 

Rioolgeuren kunnen ook ontstaan door beschadiging van de rioolbuis. Door een verkeerde plaatsing of verzakking kunnen er scheurtjes ontstaan in de rioolbuis waardoor stank vrijkomt. In dit geval heeft u vaak ook last van rioolvliegjes in huis. 

Oplossing 

Vermoedt u dat uw riolering is beschadigd? Schakel dan direct de hulp van een rioleringsbedrijf in om verdere schade aan uw huis te voorkomen. Ventileer uw woning in de tussentijd goed totdat het probleem verholpen is.

Hulp van een professional nodig?

Houdt de rioolgeur aan? Rioolproblemen kunnen hardnekkig en gevaarlijk zijn. Het is daarom aan te raden om een expert het probleem te laten onderzoeken en oplossen. De ervaren professionals van Loodgieterij De Smet helpen u snel van dit probleem af! Klik hier om contact op te nemen. 

Vorig bericht
Sifon schoonmaken – Hoe doet u dat zelf?

Onze nieuwste tips:

Hulp van een loodgieter?